Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Εργομετρικά τεστ

 
     Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με τον Γυμναστή-Εργοφυσιολόγο  Κ.Ρούση Θεόδωρο πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο εργομετρικά τεστ στους αθλητές των αγωνιστικών μας τμημάτων.Για την χρησιμότητα και τον σκοπό των ΤΕΣΤ αυτών μας είπε δυο λόγια ο Κ. Ρούσης.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΜΕΤΡΗΣΗΣ

         Η εργομέτρηση  έχει γίνει ευρέως γνωστή τα τελευταία χρόνια με την ταυτόχρονη άνθηση του μαζικού αθλητισμού στην Ελλάδα. Τα οφέλη της είναι πολλαπλά καθώς παρέχει σημαντικές πληροφορίες που σχετίζονται με παραμέτρους της φυσικής κατάστασης , τη δύναμη, την ελαστικότητα και τη σύσταση του μυός, την ταχύτητα και την εκρηκτικότητα. 

Αναλυτικότερα η εργομέτρηση θα μας δώσει πληροφορίες για τις εξής παραμέτρους:


      Μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου(VO2max):ίσως ο σημαντικότερος δείκτης της φυσικής κατάστασης που μας δείχνει τον ανώτατο όγκο  οξυγόνου που μπορεί να καταναλώσει το σώμα μας  το λεπτό

     Ταχύτητα στη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου(vVO2max):μας δείχνει την ταχύτητα στην οποία επιτυγχάνεται η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου. Αποτελεί πολύ σημαντικό δείκτη με βάση τον οποίο σχεδιάζονται τα προπονητικά προγράμματα

      Αναερόβιο κατώφλι: είναι ποσοστιαία το σημείο εκείνο της VO2max μετά το οποίο αρχίζει η συστηματική συγκέντρωση γαλακτικού οξέως στο αίμα

     Δείκτης μάζας σώματος: μας δείχνει διαιρώντας το βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους εάν κάποιος θεωρείται παχύσαρκος ή όχι.

      Ευλυγισία: πολύ σημαντικός δείκτης που μας δείχνει τον βαθμό ελαστικότητας κυρίως των οπίσθιων μηριαίων. Όσο καλύτερη είναι η τιμή τόσο μικρότερη πιθανότητα για τραυματισμό έχουμε και καλύτερη αποκατάσταση μετά την άσκηση.

       Δυναμομέτρηση: μας επιτρέπει να βρούμε την μέγιστη δύναμη των άνω και κάτω άκρων καθώς επίσης και τη σύσταση των μυϊκών αυτών ομάδων.

      Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς τη μεγάλη σημασία ενός εργομετρικού ελέγχου, καθώς παρέχει πληροφορίες που θα συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση της απόδοσης ,την αποφυγή υπερβολικού όγκου προπόνησης και φυσικά την αποφυγή των τραυματισμών.
                                                                           
                                                                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου